HomeVrije tijd & VakantieRubberboot kopen? Dit zijn de voordelen!

Gerelateerde Blogs

Rubberboot kopen? Dit zijn de voordelen!

Een rubberboot kopen is ideaal voor het hele gezin: je kunt met zijn allen gaan varen en een leuk dagje ervaren midden op het water. Een echte boot is vaak duur en moeilijk te vervoeren, een rubberboot kopen kan daarom een betere optie zijn. Een goede keuze kan bijvoorbeeld stootwillen kopen zijn.

Geen vaarbewijs nodig voor een rubberboot

In principe heb je voor de besturing van een rubberboot geen vaarbewijs nodig. Zolang je niet harder dan 20 kilometer per uur vaart mag iedereen van boven de 18 zonder vaarbewijs het water op. Ook onder de 18 mag je met een rubberboot varen, alleen ligt de maximale snelheid dan op 13 kilometer per uur. 

Er zijn rubberboten met zwaardere motoren die harder kunnen dan 20 kilometer per uur. Als je graag een hogere snelheid wil bereiken zul je wel moeten beschikken over Vaarbewijs 1. Mocht je boot groter zijn dan 15 meter, ook dan is het nodig om Vaarbewijs 1 te behalen. Dit bewijs is nodig voor het besturen van waterscooters, jetski’s en motorboten. Bij het behalen van dit bewijs kun je op vrijwel iedere rivier en kanaal varen in Nederland. Je hoeft voor Vaarbewijs 1 geen praktijkexamen af te nemen, enkel een theorie-examen is voldoende voor het behalen van het bewijs. 

Welke vaargebieden zijn toegankelijk met een rubberboot?

Door de lage snelheid van een rubberboot ben je welkom in veel wateren in Nederland. Door een rubberboot te kopen kun je veel meren, plassen en kanalen verkennen. Mocht je over een rubberboot beschikken die harder vaart dan 20 kilometer per uur, dan mag je alleen varen op plekken die toegankelijk zijn voor scheepvaart. Dit zijn vaak open wateren, zoals de zee en kanalen. Als je ook graag wilt varen op binnenwateren, dan zul je naast Vaarbewijs 1 ook moeten beschikken over Vaarbewijs 2. Er zijn echter genoeg wateren in Nederland te ontdekken waar deze vaarbewijzen niet nodig zijn en waar je gemakkelijk met je rubberboot kan komen. 

Een andere belangrijke factor die meespeelt bij de toegankelijkheid van je rubberboot is het type motor. Met een elektromotor ben je vrijwel overal welkom doordat de motor geen overlast veroorzaakt. Mocht je over een benzinemotor beschikken, dan zul je niet overal kunnen varen. Deze motoren zijn luid, daarom zijn ze verboden in natuur- en stiltegebieden. Om de natuur niet te verstoren kun je beter kiezen voor een elektromotor. Bovendien ben je met deze motor op veel meer plekken welkom!

Recente Blogs