Veel mensen vragen zich vandaag de dag af wat palmolie is en wat de feiten zijn omtrent de productie. Als u kijkt naar Google Analytics zult u zien dat de hoeveelheid zoekopdrachten met de term ‘palm oil facts’ de afgelopen paar jaar is verdubbeld! Met zo’n grote vraag naar de feiten van palmolie is deze blog geschreven. Laten we samen meer over palmolie leren! 

Productie

Een groot voordeel van de productie van palmolie is dat het wordt beschouwd als milieuvriendelijk. Afgezien van het zijn van een hernieuwbare hulpbron, is palmolie ook biologisch afbreekbaar, wat betekent dat het gemakkelijk kan worden geabsorbeerd door onze omgeving en geen schadelijke bijwerkingen op absorptie veroorzaakt. Wat palmolie milieuvriendelijker maakt, is het productieproces dat een ecologisch oogstproces omvat. Dit process is ecologisch omdat het simpelweg minder hectare grond vereist om de palmbomen te verbouwen dan het bijvoorbeeld kost om zonnebloemolie te verbouwen. Dit is een gigantisch voordeel, immer betekent minder hectare grond een groter aanbod aan groen! Zo kunnen inheemse bossen en toendra blijven staan en hoeven wij als mensen minder grond te gebruiken voor de productie van deze handige olie.

Verwerking

De volgende vraag die u misschien heeft is, waarom heeft de mensheid zo veel olie nodig? Palmolie is populair omdat het kan worden gebruikt op een aantal huishoudelijke artikelen, van bakolie, zeep, wasmiddel, shampoos en babyverzorgingsproducten. Palmolie wordt in cosmeticaproducten als make-up, zeep, cremespoeling, deodorant en shampoo gebruikt als een natuurlijk alternatief voor aardolie. Zelfs als u kijkt naar uw pizza is er een grote kans dat er palmolie in verwerkt zit. Palmolie heeft geen eigen smaak, is makkelijk bij te mengen en verbetert de smeerbaarheid van producten. Duurdere ingrediënten kan je dus ongemerkt vervangen door palmolie. De reden is simpel. Het is immers de meest duurzame manier van productie en ook nog eens de goedkoopste!

Banen

Duurzame palmolieproductie heeft een groot aantal banen geleverd aan lokale mensen in het zuidoosten van Azië. De palmolie-industrie biedt een gestaag inkomen aan mensen die in zijn verschillende sectoren worden gebruikt. Ze worden betaald op basis van de lengte van hun contract met het bedrijf. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de getallen! Europa alleen al importeert per jaar zo’n drie miljard liter aan palmolie! Als bedrijf wil je deze euro's natuurlijk graag binnenharken! Dit gebeurd ook massaal, palmolieproductie is de laatste jaren immers verdubbeld! De hoeveelheid baankansen die dit creert is ongevenaard met elke andere ontwikkeling uit de laatste vijf jaar!