Bij de verbouwing van je huis komt veel kijken. Of het nu een kamer of een heel huis is, het is altijd verstandig om je ideeën op te schrijven, hoe je het wilt inrichten en wat is je budget? Zo begrijp je duidelijk wat je wilt en of je plan haalbaar is. In deze blogs lees je een aantal tips en tricks die je kan gebruiken bij het verbouwen van je huis. Lees de instructies, tips en trucs goed door om ervoor te zorgen dat jouw renovatie succesvol zal verlopen.
Verzamel je ideeën en schrijf ze uit!
Het is slim om alvast een aantal ideeën uit te werken op papier. Vaak is dit leuke fase om samen met iemand te doen. Maak bijvoorbeeld aan moodboard met al je ideeën. Je kan zelf al per kamer/ruimte bedenken hoe je het wilt inrichten en welke materialen/kleuren je wilt gebruiken. Ga je bijvoorbeeld voor houten vloer of is een PVC vloer de beste optie? Tip van Instahotspots: Woon je in het zuiden van het land? Houten vloeren Den Haag zijn van goed kwaliteit!
Wet en regelgeving!
Kleinschalige verbouwingen kan je thuis meestal probleemloos uitvoeren. Een monument is natuurlijk een uitzondering. Als je in zo'n mooi oud gebouw woont, controleer dan zeker de specifieke regels voor verbouwingen. Plan je een grote verbouwing of uitbreiding? Dan raden we je aan om altijd de wet- en regelgeving na te kijken. Tip: Doe het op tijd. Als je een vergunning moet aanvragen, kan het twee of drie maanden duren voordat je eindelijk aan het werk kan gaan. Je kan het beste niet met de bouw beginnen voordat je toestemming heeft gekregen. Als je plan wordt afgewezen, moet mogelijk al je werk worden geannuleerd. Dit kost je onnodig veel geld en tijd.
Financiering verbouwing
Spaargeld gebruiken voor een renovatie is meestal het goedkoopst. Een lening afsluiten betekent namelijk rente betalen. Ook als je belasting op spaargeld wilt vermijden (vanaf 25.000 euro, of partners vanaf 50.000 euro), is investeren in een huis een goede keuze. Je kan ook een tweede hypotheek afsluiten. Voorwaarde is wel dat de geplande verbouwing of verbouwing de waarde van jouw woning verhoogt. In dat geval wordt het hypotheekbedrag uiteindelijk gestort op het bouwdepot: een bevroren rekening waarmee je bouwmaterialen of aannemers kunt betalen. Indien de renovatie wordt uitgevoerd, dient het geld binnen één jaar op het bouwdepot te zijn gestort; de geldigheidsduur van de nieuwbouw is twee jaar.